DIKESRENSNING / SKYDDSDIKNING
 |
Det här är, tyvärr, ofta en vanlig syn runt om i våra skogar! Skogen dränks, sakta men säkert, vilket resulterar i sämre avkastning för skogsägaren. Gör något INNAN det är för sent! Anlita någon som trivs i skogen. Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal!
För lite vatten hämmar trädens tillväxt, men för mycket vatten är minst lika illa. Trädens rötter behöver syre, annars kan de inte utnyttja marken ordentligt. Det här har vi vetat länge, och många skogar dikades redan under 1930-talet. Skogsdikning har sedan fortsatt i stor skala fram till 1980-talet.
Nu stiger vattennivån i många skogar när de gamla dikena växer igen. Tillväxten sjunker, och blir det riktigt blött kan träden dö.
Med en dikesrensning återställer man de gamla dikena. Man tar bort vegetation och slam i dikesbotten så att vattnet åter kan rinna fritt, men man får aldrig gå djupare än den gamla dikesbotten.
Dikesrensning kräver inget tillstånd, men större dikesrensningar som "väsentligt ändrar naturmiljön" ska anmälas till Skogsstyrelsen. Man måste dock skilja på nydikning och dikesrensning!! Vid nydikning sänker man den ursprungliga grundvattennivån och skapar en helt ny miljö för träd, växter och djur, vilket kräver Länsstyrelsens tillstånd.
Vi hjälper er gärna i kontakten med vår samarbetsparner, SydVed, som kan hjälpa till med de aktuella dokument som behövs för ändamålet.
|
Varför skyddsdikning?
Syftet med en skyddsdikning är inte att höja markens skogliga produktionsförmåga varaktigt, utan att endast temporärt, förhindra att den nya generationen skog hämmas av högt grundvattenstånd i hyggesfasen.
Av ovanstående anledning så underhålls inte skyddsdiken. Skyddsdikning skall anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor innan åtgärden utförs och giltighetstiden efter anmälan är 5 år. Något annat särskilt tillstånd behövs normalt inte.
Igenväxning, körskador, sedimentering och erosion gör att diken med tiden förlorar sin av-vattnande förmåga, vilket gör att dikesrensning krävs för att bibehålla en god skogsproduktion.
Studier i Finland har t.ex. visat att tillväxten av tall, (Pinus sylvestris L.), avtar 15-20 år efter utförd dikning (Heikurainen, 1980). Efter utförd rensning av befintliga diken inom olika delar av Finland har man, under en period av tio år efter utförd rensning, uppmätt tillväxtökningar (jämfört med bestånd där dikena ej rensats) mellan 0,16 m3 och 0,48 m3 per hektar och år, beroende på typ av behandling (Lauhanen och Ahti, 2001).
Volymtillväxten har varit bäst på de platser där man i samband med rensning av de befintliga dikena även tagit upp nya kompletteringsdiken inom det befintliga nätverket av diken och erfarenheten från dessa försök tycks vara att effekterna de fakto är adderbara.
Kika gärna på vår dryga 5 minuter långa filmsekvens om dikesrensning! Ni hittar den under ENTREPRENAD > SÅHÄR GÅR DET TILL
|
För mer information och bokning, vänligen kontakta oss!!
|